Skip to main content
All CollectionsTürkçe
Nasıl Gönüllü İhtiyacı Oluşturulur?
Nasıl Gönüllü İhtiyacı Oluşturulur?

Bu makaleden hangi tip gönüllü ihtiyaçlarını nasıl oluşturabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Beste Ozer avatar
Written by Beste Ozer
Updated over 6 months ago

Gönüllü ihtiyacı Oluşturmak

Açılan bir projeye bağlı olarak farklı gönüllü ihtiyaçları oluşturulabilir. Aşağıdaki 4 başlıktan birinde ihtiyaç açabilirsiniz:

  • Beyin fırtınası - bir konuda fikir alışverişinde bulunmak, çözüm sunmak

  • Görev - farklı işler hakkında destek almak

  • Etkinlik - Bir etkinliğe gönüllüleri dahil ederek onlardan destek almak

  • Mentörlük - belli bir konuda fikir almak, tavsiye istemek

Gerekli Bilgiler

İhtiyaç tipine göre doldurulması gereken formda değişiklikler olsa da, genel olarak formların içeriği aynıdır. İhtiyaç açmak için gereken bilgiler aşağıdaki gibidir.

  1. Başlık: İhtiyacı anlatan bir başlık girmeniz bekleniyor. Gönüllü ihtiyacını, gönüllülerin buraya nasıl yardım edeceklerini, potansiyel gönüllülere kısa birkaç kelimelik 1 cümle ile nasıl en etkili aktarabilirsiniz?

    • Örnek: Kermesi duyurmamıza yardımcı olun

  2. Kim tarafından yönetiliyor?: Burada bu gönüllü ihtiyacının alakalı olduğu projeyi seçececeksiniz, burada Kermes projesini seçmeniz gerekli. Ek not olarak, ihtiyaçlar proje dışında direk olarak bir gruba ve kuruluşa bağlı olarak da açılabilir.

  3. Hangi konuda yardıma ihtiyacınız var?: Gönüllülerin hangi konuda yardım edeceklerini detaylı açıklayın. Gönüllüler bunu okuduklarında ne yapacaklarını iyi anlayabilsinler.

  4. Hazırda neler var?: Gönüllülerin yardım edebilmesi için, şu ana kadar ne yapıldı, elimizde hazırda ne var, gönüllülerin katkıda bulunabilmesi için gönüllülere yardımcı olacak araçlar veya materyaller varsa bunların da varlığını burada açıklayabilirsiniz. Gönüllülere bu desteğin verileceğini söyleyebilirsiniz.

  5. Hedefleriniz: Gönüllüler bu ihtiyaca yardım ettiklerinde nasıl hedeflere ulaşmaları bekleniyor? Mesela “kermesi duyurmamıza yardımcı olun” ihtiyacı için 2 hedef yazıyor olsaydık:

    1. 3 şirketin bilgilendirme panolarında posterlerin asılması

    2. Her gönüllülünün şirketten tanıdığı en az 30 kişiyi kişisel olarak davet etmesi

  6. Ana beceri: Listeden bir ana beceri seçilmesi gerekiyor.

    • Örnek: araştırma, etkinlik planlama ve organizasyon, danışmanlık, eğitim, liderlik vs. Bu beceriyi profillerine yazmış olanların ana sayfalarında bu ihtiyaç önerilecektir. Diğer kişiler de yazmamış olsalarda diğer ihtiyaçların yanında bunu görebilirler.

  7. İkincil beceriler: Ana becerinin yanında farklı becerilerde seçilebilir. Bu, bu beceriyi profillerinde bulunduranlara da bu ihtiyacın önerilmesini sağlar.

  8. Deneyim düzeyi: Bazı gönüllü ihtiyaçları, deneyim gerektirebilir. Bazıları gerektirmez. Eğer deneyim gerektirmeyen bir gönüllü ihtiyacı ise, ‘her seviyeye uygun’ olarak belirtebilirsiniz. Diğer seviyeler: başlangıç, orta seviye, uzman.

  9. Gönüllü sayısı: Bu ihtiyacın gerçekleşmesi için kaç gönüllüye ihtiyacınız var?

  10. Son başvuru tarihi: Son başvuru tarihi belirlenebilir veya esnek bırakılabilir. Son başvuru tarihi belirlenirse, bu tarihten sonra başvurmak için olan düğme etkisiz hale getirilecektir, ve başvurular kapanacaktır.

  11. Tarih & Saat: Gönüllülerin destek vermesi için belli bir tarih varsa girilebilir ya da kesin bir tarih yoksa esnek bırakılabilir. Bu tarih bu spesifik ihtiyaç ile alakalıdır. Mesela kermes projesinde kermesin belli bir tarihi var, ama ihtiyaç kermesi duyurmak ile alakalı, kermesi duyurmak için gönüllüler belli bir tarih ve saatte bu gönüllülüğü yapması gerekiyor mu, yoksa esnek bir şekilde istedikleri zaman yapabilirler mi?

  12. Katılımcıların ayırması gereken saat/dakika: Gönüllüler kişi başı kaç saat harcayarak desteklerini tamamlayacaklar? Bu gönüllülere bir fikir vermek içindir. Kendileri destek verdikten sonra kaç saat harcadıklarını platforma kaydedebilecekler. Eğer tarih ve saati kesin olan bir ihtiyaca destek verdilerse de harcadıkları zaman otomatik olarak kaydedilecek.

  13. Lokasyon: Birebir / Uzaktan /Esnek seçeneklerinden biri seçilmelidir.

  14. Etki alanları: Bu gönüllülük ihtiyacı hangi etki alanının ilerlemesine yardımcı oluyor? Listeden seçim yapılacaktır.

    • Örnek: çevre, sanat ve kültür, kadın çalışmaları, dijital dönüşüm, vs. Bu etki alanı projenin etki alanıyla aynıysa aynı alan seçilebilir.

  15. Faydalanıcı grup: Çalışmanın hedeflenen faydalanıcı grupları kimler olacaktır? Mevcut faydalanıcı grup listesinden seçim yapılabilir.

    • Örnek: genel, çalışanlar, kadınlar ve kız çocukları, aileler & bakıcılar

16. Görsel: Bir adet görsel yüklenmesi isteniyor. 649 x 390px boyutunda görseller tercih edilmelidir. Eğer bir görseliniz yoksa buraya tıklayarak geçici olarak kullanmak için bir görsel seçebilirsiniz. Bu görseli daha sonra her zaman düzenleyebilirsiniz.

Did this answer your question?